کیفیت بسیار بالای مصالح ، طراحی معماری و شهرسازی در پروژه های نهضت ملی مسکن استان زنجان
به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، ۹۶ هزار و ۱۳۷ متقاضی در طرح نهضت ملی مسکن در استان زنجان ثبت نام کردند که از این تعداد ۳۱ هزار و ۹۴۱ نفر واجد شرایط اولیه بودند و ساخت ۱۹ هزار واحد مسکونی در استان آغاز شده و ۱۷ هزار واحد عقد قرارداد شده است .
استان زنجان در اجرای طرح نهضت ملی مسکن در سطح کشور سرآمد است چرا که با استناد به آمار و اعداد و گفته وزرا و مقامات کشوری ، زنجان به عنوان استان پیشتاز در اجرای کمی و کیفی در اجرای پروژه های طرح نهضت ملی مسکن است و این نشان می دهد برنامه ریزی توسط مدیریت راه و شهرسازی کارشناسی شده و مدبرانه بوده است .
سهم استان زنجان در اجرای پروژه های طرح نهضت ملی مسکن ، از ۵۰ هزار واحد به ۷۰ هزار واحد افزایش یافته است و این تعداد واحد مسکونی طی چهار سال ساخته میشود و طبق برنامهای که در طرح ملی مسکن برای استان زنجان ابلاغ شده بود ، به لحاظ برش جمعیتی سهم استان ۵۰ هزار واحد بود ولی به علت برنامه ریزی های آمایشی و کلانی که در کشور اتفاق افتاد این سهم به ۷۰ هزار واحد رسید که در این میان در بخش شهری ۵۰ هزار واحد مسکونی در قالب خودمالکی ، بافت فرسوده ، تعاونیها و حمایتی تقسیم بندی شده است .
گفتنی است بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی در روستاهای استان ساخته خواهد شد که توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان و با نوسازی خانههای روستایی اتفاق خواهد افتاد .
در این خصوص مسعود بیات منش مدیر کل راه و شهرسازی استان زنجان پاسخگوی موارد مختلف اجرای این طرح در این استان بود :
وضعیت اجرای نهضت ملی مسکن در استان زنجان در چه سطحی قرار دارد؟
تعداد متقاضیان مسکن برای چهار سال آینده در استان زنجان مشخص شده و باید زمین مورد نیاز برای ساخت واحدهای مسکونی تامین شود. کمبود زمین یکی از مشکلات سر راه اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن در شهر زنجان است و برای ساخت مسکن متقاضیان جدید این طرح در شهر زنجان، به ۶۰ تا ۷۰ هکتار زمین جدید نیاز است که در این میان این مشکل را میتوان از طریق زمینهای دولتی واقع در غرب و شمال غرب شهر به شرط الحاق آنها به محدوده شهر تامین کرد. ۹۶ هزار و ۱۳۷ متقاضی در طرح نهضت ملی مسکن در استان ثبت نام کردند که از این تعداد ۳۱ هزار و ۹۴۱ نفر واجد شرایط اولیه بودند و ساخت ۱۹ هزار واحد مسکونی در استان زنجان آغاز شده و ۱۷ هزار مورد قرار داد منعقد شده است. همچنین پروانه ساخت ۶ هزار واحد مسکونی صادر شده و ۱۵ هزار واحد مسکونی به مرحله اسکلت رسیده و آورده متقاضیان در پروژه نهضت ملی مسکن دو هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است و بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای این پروژهها پرداخت شده است. اخیراً ۴۳ هزار نفر ثبت نامی جدید در طرح نهضت ملی مسکن در استان زنجان بوده که از این تعداد ۳۳ هزار نفر به دلایلی رد درخواست شده اند و در این خصوص زمین ۱۰ هزار واحد تامین شده و برای دو هزار نفر پروژه تخصیص انجام شده و هشت هزار واحد هم نیاز به زمین دارد.
در اجرای طرح نهضت ملی مسکن مجردین هم صاحب خانه می شوند ؟
در اجرای این طرح دولت به تسهیل ازدواج جوانان بسیار تاکید دارد و در این خصوص در استان زنجان بیش از ۱۵ هزار مجرد ثبت نام کردند و با پالایشهای انجام شده و براساس اولویت این تعداد هم صاحب خانه می شوند.
راه و شهرسازی استان زنجان در کنار ساخت مسکن به احداث فضاهای آموزشی هم توجه کرده است ؟
«ماده ۱۸» قانون شورای عالی آموزش و پرورش از ابتدا دارای برخی ابهامات بود و تا سال گذشته قابلیت اجرایی نداشت و در این راستا متولی این قانون ادارهکل آموزشوپرورش است. براساس این قانون، دستگاهی که مسئول الحاق محدوده در یک منطقه است، موظف است مدارس منطقه مذکور را هم تامین کند و کمبود مدارس در شهرکهای اقماری به دلیل ترک فعل شرکت های تعاونی مربطه بوده که متاسفانه در این خصوص کمبود مدرسه در شهرکهای گلشهر کاظمیه، بسیجیان، الهیه، کوی فرهنگ، نانوایان زیاد است و در این میان ادارهکل راهوشهرسازی استان زنجان تنها مسئولیت قانونی تامین مدارس در منطقه پونک را دارد، چرا که زمینهای مسکونی این منطقه برای دولت است و متولی ساخت ادارهکل راهوشهرسازی استان است. یکی از دغدغههای اصلی ادارهکل راهوشهرسازی استان، شهرسازی و تامین خدمات عمومی است و درحال حاضر در سطح شهر زنجان به ۵۰ الی ۶۰ مدرسه در مقاطع مختلف نیاز داریم تا این کمبود جبران شود و برای تامین این تعداد مدرسه باید ادارهکل آموزشوپرورش و نوسازی مدارس همکاری کنند. تعهد ساخت مدارس در طرح نهضت ملی مسکن بر عهده راه و شهرسازی استان است و در طرح نهضت ملی مسکن استان زنجان، متناسب با سرانه جمعیتی که در این مناطق ساکن خواهند شد، مدارس موردنیاز هم ساخته می شود. درحال حاضر در کوی زنگان همزمان با ساخت واحدهای مسکونی دو مدرسه نیز در حال ساخت است . راه و شهرسازی استان زنجان درطرح نهضت ملی مسکن در سه مقیاس محله،منطقه و شهری مدرسه می سازد و در مقطع ابتدایی مقیاس محله سنجیده میشود یعنی ساکنان یک محله باید در منطقه مسکونی خود مدرسه ابتدایی داشته باشند و دانشآموزان مقطع ابتدایی با حداکثر طی مسافت یک کیلومتر به مدرسه برسند و در ساخت مدارس متوسطه اول مقیاس منطقه سنجیده میشود یعنی دانشآموز میتواند در این مقطع تحصیلی از منطقهای به منطقه دیگر برود و در این راستا مدارس مقطع متوسطه دوم در مقیاس شهری سنجیده میشوند. براساس تعهدات، تمام مدارس ابتدایی موردنیاز در طرح نهضت ملی مسکن ساخته خواهند شد و در صورت امکان در خصوص تامین مدارس متوسطه اول نیز ورود خواهیم کرد و تعریف مدارس مقطع متوسطه دوم نیز برای ادارهکل آموزش و پرورش استان است. در شهرک هایی که راه و شهرسازی مسکن ملی می سازد راه و شهرساری استان متولی احداث مدرسه است و در شهرستان ابهر پیگیر احداث شهرک مسکونی هستیم و مدرسه هم ساخته می شود.
شهر زنجان گنجایش ساخت مسکن ملی را دارد ؟
شهر زنجان به لحاظ وسعت برای جمعیت ۵۴۰ هزار نفر جا دارد و مالکیت بسیاری از زمینها مشخص نیست و ورود بازرسی به این مقوله، شناسایی مالکیت زمین ها و خانه های خالی را تسریع می کند. دستگاههای نظارتی در استان زنجان خانههای خالی و زمینهایی که در دست دلالان است را شناسایی کنند و موضوعی که قابل ملاحظه است، اگر با همان سیاستهای سالهای گذشته پیش برویم، دلالان و املاکیهای مسکن فربهتر از قبل خواهند شد و باید جلوی آنها گرفته شود و در این میان باید مشخص شود خانههای خالی در دست چه کسانی است و یک دلال یا یک بنگاه چند قطعه زمین در گلشهر و شهرکهای اطراف دارد. سیاست دولت در سالهای گذشته مبنی بر نوسازی بافت فرسوده و ساخت و ساز در این بافت ها ، سیاستی تک وجهی بود و اجازه گسترش شهر داده نشد و متاسفانه نگاه تک وجهی در گذشته موجب شد قیمت زمین و مسکن در زنجان افزایش پیدا کند و اگر امروز با سیاستهای سالهای گذشته پیش برویم، دلالان و املاکیهای مسکن فربهتر خواهند شد.
در شهر زنجان تأمین زمین و ساخت مسکن با اقدام قانونی و کارشناسی انجام میشود و در شهر زنجان الحاق به محدوده در سال ۷۸ با ۸۰ هکتار زمین در گلشهر و پونک و شهرک فرهنگیان انجام شد.
طبق فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکیدات رئیس جمهور باید به سمت تأمین مسکن و حتی به سمت ویلا سازی رفت ولی در زنجان به علت کمبود زمین ناچار هستیم واحدهای مسکونی را چهار یا پنج طبقه بسازیم و تا پایان زمان قانون طرح جهش تولید مسکن سه سال زمان باقیمانده و در طول این سه سال متقاضیان واجد شرایط از زنجان در این طرح ثبت نام خواهند کرد و باید زمین تأمین شود.
راه و شهرسازی استان زنجان در ساخت اجرای طرح نهضت ملی مسکن توانسته اشتغال لازم را ایجاد کند؟
به ازای هر واحد مسکونی برای ۱.۵ نفر به صورت مستقیم و دو نفر هم به صورت غیر مستقیم اشتغال ایجاد میشود و مقوله رونق اشتغال در بخش مسکن در استان قابل مشاهده بوده به طوری که در حوزه کارگران ساختمانی این استان با کمبود نیروی کار مواجه است. در استان زنجان برای حدود ۲۵ هزار تا ۳۰ هزار نفر در طرح نهضت ملی مسکن اشتغال ایجاد شده است. پیمانکاران در پروژههای نهضت ملی مسکن، ناگزیر از استفاده از ظرفیت کارگران ساختمانی استانهای همجوار هستند و با توجه به حجم بالای ساخت و سازها در حوزه نهضت ملی مسکن با کمبود شدید کارگر ساختمانی در استان مواجه هستیم. شایان ذکر است اشتغال در بخش مسکن اشباع شده و کمبود کارگر ساختمانی باعث شده تا دستمزد کارگران به شدت افزایش پیدا کند. همچنین با کمبود شدید کارگر ساختمانی در شهر آببر شهرستان طارم مواجه هستیم و ابعاد این موضوع آنگونه است که در حال حاضر اکیپ آرماتور بند در شهر آببر وجود ندارد. انعقاد تفاهم نامه برای صدور کارتهای مهارتی برای سرناظرین کارگران ساختمانی در استان زنجان با فنی و حرفه ای انجام شده و اداره کل فنی و حرفهای فعالیتهای خوبی تاکنون در حوزه تربیت و آموزش نیروی انسانی بخش ساختمانی انجام داده است و مهارتهای لازم را ارائه میدهد. در صنعت ساختمان سازی باید تمام عوامل کار، کارت مهارت داشته باشند و در این میان فنی و حرفهای با صدور کارتهای مهارتی برای سرناظرین، ارزیابی مهارت و حرفهای بودن کارگران را به آنها سپرده که این مهم باعث میشود تا مهارت کارگران افزایش یافته و تربیت نیروی انسانی اتفاق بیفتد.
متقاضیان نهضت ملی مسکن می توانند امتیاز خود را بفروشند ؟
واحد مسکونی به شخص ثبتنام کننده در این طرح واگذار میشود و تا حداقل ۵ سال قابل واگذاری نیست و در این میان واحدهای مسکونی مساکن مهر در عرصه دولت بوده و واگذار میشد ولی در پروژههای نهضت ملی مسکن ما اجازه واگذاری واحدهای مسکونی را نمیدهیم و ما نفر اول (صاحب امتیاز )را میشناسیم.
چه تعداد خانه خالی در زنجان وجود دارد ؟
قانونی طی سالهای اخیر با عنوان مالیات بر خانههای خالی مطرح شد و اگر چنین قوانینی اجرا شود در عرضه و تقاضا مسکن و کاهش قیمت خانه موثر خواهد بود، همچنین عدهای در شهر زنجان دارای زمین خالی هستند و از آن در ساخت مسکن استفاده نکردهاند و باید هزینه نگهداری خانه و زمین خالی به قدری بالا رود که صاحب زمین آن را به مسکن تبدیل کند. قانون مالیات بر خانههای خالی تصویب شده و باید سازمان صنعـت،معدن و تجارت و اداره امور مالیاتی به لحاظ سامانه خرید و فروش و اجرای مالیات پیگیر آن باشند و در این خصوص سامانه شناسایی خانههای خالی راه اندازی شده و از مردم درخواست شده تا خود اظهاری کنند و این قانون کم و بیش در حال اجرا است. مردم استقبالی از طرح و سامانه نداشتند و دولت قبول کرده تا سامانه رصد و خرید و فروش از سازمان صنعت،معدن و تجارت به راهوشهرسازی انتقال یابد و باز هم نیاز به قوانین بالا دستی و محکمی است که وضعیت حاضر به لحاظ خانههای خالی و حال و روز آشفته بازار مسکن بهبود یابد.
برآوردهای اولیه نشان می دهد در سطح شهر زنجان حدود چهار هزار خانه خالی وجود دارد و بیشتر مردم اطلاعات را در سامانه رصد، خرید و فروش مسکن وارد نکردهاند و تا این قانون به طور کامل اجرا شود و برای ارائه آمار قطعی زمان نیاز است. اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی از سکنه تأثیر بسیار موثری در بهبود وضعیت بازار مسکن خواهد داشت و همچنین اجرای مالیات بر خانه های خالی از سکنه بخشی از التهاب بازار مسکن را کاهش می دهد.
پروژه M2 چه زمانی به متقاضیان تحویل داده می شود ؟
زمان عقد قرار داد پروژه های مسکن ملی ۲.۵ ساله است و زمان قرارداد پروژه m۲ اسفند ماه سال ۹۹ بود و پایان قرار داد شهریور سال ۱۴۰۲ است و در حال حاضر یک سال فرصت است تا این پروژه به متقاضیان واگذار شود. بری اجرای کار قرارداد با پیمانکار بسته می شود و در این مدت کارها را انجام می دهد و در قرار دادها قید شده اگر عقب افتادگی باشد بررسی می شود که اگر کوتاهی از طرف پیمانکار باشد ضرر و زیان آن از پیمانکار گرفته می شود و عقب افتادگی ناشی از نقص پیمانکار باید جبران شود و اگر از طرف ما باشد پیمانکار مقصر نیست. برخی از متقاضیان فریب دلالان و سودجویان را می خورند و خیلی ناعادلانه قضاوت می کنند و این خوب نیست چرا که راه و شهرسازی استان تنها هدفش زود صاحب خانه کردن مردم است. خوشبختانه این پروژه کند پیش نرفته بلکه در سال ۹۹ که قرار داد این پروژه بسته شد تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومان بود و اسفند ماه سال گذشته هم مصوب شد تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومان باشد و در تیرماه امسال پیمانکار توانست درصدی از تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی را برای این پروژه دریافت کند. همچنین مشکلات پروانه ساختمانی در زنجان وجود دارد و شهرداری کمبود نیرو دارد تا پروانه ها را صادر کند چرا که حجم کار در اجرای طرح ملی مسکن در استان زیاد است و به متقاضیان قول می دهیم که شهریورماه سال آینده صاحب خانه می شوند به شرط این که پول خود را واریز کرده باشند.
گفته می شود برخی واحدهای مسکونی نهضت ملی بر روی گسل ساخته می شوند ؟
به میان آمدن اسم گسل به این معنا نیست که همان جا زلزلهای رخ خواهد داد ، گسل منشا زلزله است و اگر مرکز زلزله آن جا باشد کل شهر زنجان و اطراف و روستاها را در بر می گیرد. گسل بسته به بزرگی و کوچکی هر طرف یک حریم ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری دارد و گسلی که شهرک ثمین بر روی آن واقع شده تنها دو سال است که شناسایی و حریم آن مشخص شده و در نقشه خط آن کشیده شده است.
برای گسل ها ضوابط نوشته شده است و در شهرهای تهران و تبریز گسلهای بسیار خطرناکتری وجود دارند که برج، بیمارستان و مدرسه ساخته شده است و نباید واحدهای مسکونی نیز بیشتر از پنج طبقه ساخته شود با این شرایط در شهرک ثمین نیز واحدهای مسکونی چهار طبقه ساخته شده است. مدرسهای در شهرک ثمین از گذشته ساخته شده بود و بعد از شناسایی گسلها تصمیم بر این شد تا سطح مدرسه بیشتر و ارتفاع آن کم شود و برای اطمینان بیشتر این امر انجام گرفت. «شهرک ثمین دو» که طراحی میشود از حریم گسل خارج شده و در انتهای گسل قرار دارد و گسل به صورت دقیق از وسط مساکن مهری که در گذشته ساخته شده رد شده است و به لحاظ گسل نگرانی وجود ندارد.
واحدهای مسکونی که در طرح نهضت ملی مسکن ساخته می شوند با چه قیمتی تحویل داده خواهند شد؟
هزینه ساخت مسکن ملی بر پایه قانون ساماندهی تولید مسکن است که سال ۸۷ در زمان ساخت مساکن مهر مصوب شده و این مسکنها بر مبنای آن ساخته شده است در این راستا قانون جدیدی نیز تحت عنوان قانون جهش تولید مسکن سال گذشته ابلاغ شد . به لحاظ مبانی همان قانون گذشته است که قیمت زمین به صورت ۹۹ ساله است ، در فرایند قیمت تمام شده مسکن که زمین در حدود ۴۰ تا ۷۰ درصد هزینه مسکن را شامل میشود در این طرح رایگان در اختیار مردم قرار میگیرد و راه و شهرسازی از قانون ساماندهی و جهش تولید استفاده کرده است و در خصوص قیمت تمام شده ما قیمت زمین را صفر گرفتیم و تنها قیمت ساخت مسکن را از متقاضیان خواهیم گرفت و این هزینه ها شامل خدمات نظاممهندسی، پول پروانه و حق انشعابات است و مردم تنها پول حق انشعابات آب، برق، گاز و فاضلاب و قیمت ساخت را می دهند. هزینه خدمات مهندسی که زیر مجموعه راه و شهرسازی است با یک سوم قیمت ارائه میشود و برای یک واحد مسکونی هزینه اجرا، طراحی و نظارت در حد ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان است. هزینه ساخت مسکن از گودبرداری تا پایان ساختمان چیزی است که موثر بر هزینه تمام شده مسکن است و در این میان قیمت مصالح ساختمانی، کیفیت و دستمزد در داخل هزینه ساخت قرار میگیرد و قیمتی که با پیمانکاران و سازندگان تفاهم بسته شده ۱۰ درصد پایینتر از قیمت اعلامی وزارت راه و شهرسازی به استان است و خوشبختانه قیمت ساخت مسکن در استان پایین است و با این حال قیمت مقطوع نیست و قابل تعدیل سازی است. قیمت میلگرد از سال گذشته تا به امروز تفاوت زیادی داشته و در ساخت یک مسکن نزدیک به ۷۰ میلیون تومان هزینه میلگرد است. قیمت ناخالص مسکنهای ملی در هر متر در حال حاضر پنج میلیون تومان است که این موضوع به وزیرراه و شهرسازی هم اعلام شد و میانگین مساحت واحدهایی که طراحی شده و در اختیار مردم قرار گیرد ۱۴۰ متر است. متقاضیان باید بر اساس قیمت تمام شده در زمان تحویل هزینههای مسکن را پرداخت کنند و معلوم نیست که در آینده چه تغییراتی بر روی قیمت ها خواهیم داشت و تضمینی برای ثابت نگه داشتن قیمتها نیست،ساخت ۱۴۰ متر مربع مسکن ملی ۶۵۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان هزینه نیاز دارد و این متراژ مسکن به نام متقاضی سند زده می شود. در یک واحد مسکونی ۲۵ متر مربع از فضا برای پارکینگ و پنج متر به انباری اختصاص دارد و هر واحد حدود ۱۰ متر مشاعات است و با این شرایط فضای خالص هر واحد مسکونی در حدود ۹۵ تا ۱۰۰ متر خواهد شد و واحدهای مساکن مهر با اینکه زمین ۹۹ ساله است و در اختیار فرد قرار ندارد و چندین سال هم استهلاک دارد در هر متر ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان خرید و فروش میشود. مسکنهای ملی که در حال ساخت است به لحاظ مصالح، طراحی معماری و شهرسازی با کیفیتتر از مساکن مهر هستند که در گذشته احداث شدهاند و در مسکنهای ملی سعی شده تا واحدهای ساخته شده کیفیت بالاتری از مسکنهای مهر باشد. در قانون جهش تولید، دولت تکالیفی بر عهده شرکت گاز، وزارت نیرو، مالیات و راه و شهرسازی قرار داده بود اما آنطور که راه و شهرسازی به موضوع ورود کرد دستگاههای دیگر به جز شرکت گاز به موضوع ورود نکردند. در کوی زنگان، کوی زیتون، هیدج، خرمدره، آببر، کوی نصر؛ راهوشهرسازی پیمانکار انتخاب کرده و آب و فاضلاب حتی برای تامین آب کارگاهها نیز همکاری و همراهی نداشت و در تامین آب کارگاهها نیز مجبور بودیم از آب منطقهای مجوز حفر چاه گرفته و از تانکر آب تامین کردیم و با وجود تمام مشکلات کارها با سرعت خوبی جلو می رود.