در حال بارگذاری ...

محرومیت زدایی هدف اصلی بازآفرینی شهری است

نگاه مثبت دولت سیزدهم به بازآفرینی شهری فضای خوبی برای فعالیت در این حوزه به وجود آورده و در گام نخست سه موضوع اصلی معیشت، بهداشت و اشتغال در محلات کمتر برخوردار مورد توجه قرار گرفته است .

اکنون در چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی دولت سیزدهم فروتنانه به دنبال محرومیت‌زدایی و زدودن چهره فقر از جامعه بوده و در این راه گام‌های بزرگی برداشته است .

بی‌شک  پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران مرهون فداکاری‌ ، از خودگذشتگی و بیداری طبقات محروم جامعه است و به گفته رهبر کبیر انقلاب «همین محرومین به مملکت خدمت کردند و قیام کردند و با دست همین طبقه این‏‎ ‎‏نهضت به اینجا رسید . این یک مطلبی است که برای ما و بر هیچکس پوشیده نیست که آن‏‎ ‎‏طبقه‌ای که این نهضت را به ثمر رساندند ، آن طبقۀ محروم ، از زن و مرد بود .»

شرکت بازآفرینی شهری ایران نیز به عنوان بازوی تخصصی وزارت راه  شهرسازی و به عنوان دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار به ریاست رییس جمهور با اجرای پروژه‌های بازآفرینی شهری در سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های ناکارآمد و سیاست‌گذاری در زمینه نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده نقش پررنگی در محرومیت‌زدایی ایفا کرده است .

می توان گفت ادبیات بازآفرینی در دولت سیزدهم تغییر یافته است، در واقع عمده مشکل در محلات هدف بازآفرینی فرسودگی و حاشیه‌نشینی نیست بلکه در بسیاری  از شاخص‌ها همچون خدمات آموزشی، فرهنگی و مسکن پایدارعقب ماندگی وجود دارد، تلاش دولت این است با همکاری نهادهای حمایتی فاصله بین محلات برخوردار و مناطق  کمتر برخوردار کاهش یابد.

به طور خاص اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی در بازآفرینی شهری تجلی دارند و تلاش‌های ما باید در جهت تحقق این اهداف مقدس باشد و طبق فرمایشات مقام معظم رهبری کار سخت نوسازی بافت‌های فرسوده و ساماندهی حاشیه‌نشینی هر دو در جهت تحقق این اهداف مهم به شمار می‌روند.

راهبرد اصلی ما در حوزه بازآفرینی شهری شتاب‌بخشی به روند نوسازی بناهای ناپایدار در محلات هدف و محرومیت زدایی از چهره این مناطق است و باید سرانه استاندارد مسکن و نیز  سرانه خدمات هفتگانه در محلات بازآفرینی شهری به متوسط استاندارد همان شهر برسد .

در واقع نگاه مثبت دولت سیزدهم به بازآفرینی شهری فضای خوبی برای فعالیت در این حوزه به وجود آورده و در گام نخست سه موضوع اصلی معیشت، بهداشت و اشتغال در محلات کمتر برخوردار مورد توجه قرار گرفته است .

همچنین میزان سرمایه‌گذاری دولت سیزدهم برای رفع محرومیت و توانمندسازی ساکنان بافت‌ها از ابتدای دولت تاکنون ۲ هزار میلیارد تومان بوده و در این مدت ۲۱۵ هزار واحدمسکونی در بافت‌های فرسوده در دست ساخت است که سیاست‌های شرکت بازآفرینی شهری ایران مبنی بر تدوین و اعمال بسته‌های تشویقی شهرسازانه به ویژه بسته تشویقی ۱۹ بندی کالبدی در شتاب بخشی به این امر تاثیرگذار بوده است .

به واقع با اجرای بسته‌های تشویقی شاهد رشد جدی در نوسازی بافت‌های فرسوده  هستیم و از ابتدای شروع نهضت ملی مسکن در کشور تا روز دهم بهمن ماه سال جاری ، ۲۱۶ هزار و ۱۱۲ واحد پروانه ساختمانی در بافت‌های فرسوده توسط شهرداری‌ها صادر شده که از این میان قریب به ۶۰ هزار واحد به بهره برداری رسیده است .

به طور کلی مهمترین هدف از اجرای پروژه‌های بازآفرینی شهری ، محرومیت زدایی ، ارتقای کیفیت زندگی و حفظ جان ساکنان بافت‌های ناکارآمد است که زیر سقف‌های لرزان زندگی می‌کنند . خوشبختانه ظرفیت‌های خوبی در قانون بودجه سال جاری برای این منظور دیده شده و همراهی خوب شهرداری‌ها و سایر ارگان‌های مرتبط در شتاب بخشی به اجرای پروژه‌های بازآفرینی شهری و نیز نوسازی بافت‌های فرسوده موثر بوده است .

 

محمد آیینی – مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران

 

 




مطالب مرتبط

در برنامه هفتم توسعه کشور تمامی حمایت‌ها، تخفیفات و مساعدت‌ها در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته برای محلات هدف بازآفرینی شهری پیش‌بینی شده است‌ ، بنابراین ادارات کل راه و شهرسازی با ترغیب بخش خصوصی و غیر دولتی ، پروژه‌های محرک توسعه در صنایع محلی و بومی ، گردشگری ، ورزشی ، ...

|

وزیر راه و شهرسازی همواره بر همکاری با شهرداری‌ها تاکید دارد و از شهرداری‌ها به عنوان شرکای راهبردی وزارت راه و شهرسازی یاد می‌کند . در دولت سیزدهم همکاری و ارتباط تنگاتنگی بین شرکت بازآفرینی شهری ایران و شهرداری‌های سراسر کشور به وجود آمد و در این دوره شهرداری‌ها با ...

|

راهکار رفع معضل این مناطق ، جلوگیری از مهاجرت نیست، چراکه مهاجرت همواره وجود داشته و نمی‌توان کسی را مجبور کرد در جایی که تمایل ندارد ، زندگی کند . راهکار این معضل مدیریت و کنترل آن است که در دهه‌های گذشته این کار انجام نشده است و امروز شاهد گسترش محلات کم‌برخورداریم .

|

در حال حاضر ۷۴ هزار هکتار بافت فرسوده (بافت میانی) ، ۵۹ هزار سکونتگاه غیررسمی و حاشیه‌ای و ۳۲ هزار بافت فرسوده تاریخی در کشور شناسایی شده است .

|

قرار است امسال به شکل سازمان یافته حلقه‌های میانی را شناسایی کرده و به آن‌ها آموزش‌های لازم داده شود تا بتوانند به عنوان پلی میان ساکنان بافت‌های فرسوده و سرمایه‌گذاران عمل کرده و آن‌ها را به نوسازی تشویق کنند .

|

نظرات کاربران