ضرورت شناخت واقعی مسائل شهری در تهیه طرح جامع شهری با رویکرد نوین
با توجه به اینکه شهر اصفهان به پشتوانه ظرفیت های تاریخی ، اقتصادی و اجتماعی بر اساس مصوبه ۱۳۹۷ شورای عالی شهرسازی و معماری کشور تحت عنوان «اتخاذ رویکرد نوین در تهیه طرح های جامع شهری» از طرف شورای عالی شهرسازی و معماری به عنوان یکی از پنج شهر پایلوت کشور برای تهیه برنامه توسعه شهری با رویکرد نو انتخاب شد ، لذا اقداماتی در این خصوص بعمل آمد و ضمن اخذ نظر مخاطبین ، جمع بندی توسط شهرداری و شورا انجام شد .
به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان در جلسهای که به منظور هماندیشی ، برای تهیه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد و نگرش نوین برگزار شد، شناخت درست از مسائل و مشکلات را اساس و زیربنای کار عنوان کرد .
جلسه هماندیشی ، بررسی پیشرفت و برنامهریزی تهیه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد و نگرش نوین با حضور علیرضا قاریقرآن مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان و جمعی از مسئولین و صاحب نظران در محل سالن اجتماعات کارخانه ریسباف برگزار شد .
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان در این نشست با اشاره به اینکه شهر یک موجود زنده است و داشتن برنامهای که بتوان آن را به روزرسانی کرد اهمیت دارد اظهار کرد : طرح های توسعه شهری اصفهان از سال ۱۳۳۷ عموماً بر اساس رهیافت طرح های جامع – سنتی با صرف هزینه و زمان زیادی تهیه شدند .
وی افزود : این طرح ها هر چند تأثیرات مثبتی در منطقه بندی کاربری ها، رعایت ضوابط و مقررات ساختمانی ، احداث شبکه های دسترسی و جهت دهی به توسعه و گسترش کالبدی شهر اصفهان داشته اند ؛ اما به دلایل متعدد نتوانستند به شناخت واقعی و همه جانبه از مسائل اصلی شهر دست یافته و اهداف توسعه پایدار شهری را محقق کنند و در عمل تنها درصد کمی از پیشنهادات آنها تحقق یافت . از مهمترین دلایل ناکارآمدی این طرح ها میتوان به نگاه از بالا به پائین به مسائل شهر ، عدم انعطاف پذیری و عدم مشارکت مردمی اشاره کرد .
وی با اشاره به اهمیت شناخت مسائل شهری ، پیش از تدوین طرحها عنوان کرد : با توجه به اینکه شهر اصفهان به پشتوانه ظرفیت های تاریخی ، اقتصادی و اجتماعی بر اساس مصوبه ۱۳۹۷ شورای عالی شهرسازی و معماری کشور تحت عنوان «اتخاذ رویکرد نوین در تهیه طرح های جامع شهری» از طرف شورای عالی شهرسازی و معماری به عنوان یکی از پنج شهر پایلوت کشور برای تهیه برنامه توسعه شهری با رویکرد نو انتخاب شد ، لذا اقداماتی در این خصوص بعمل آمد و ضمن اخذ نظر مخاطبین ، جمع بندی توسط شهرداری و شورا انجام شد .
قاریقرآن افزود : اهداف اصلی این طرح ها مطابق مصوبه فوق ، مشارکت همه بازیگران (ذینفع و ذی نفوذ شهر) ، توجه به سازوکارهای اجرایی احکام برنامه ، توجه به رابطه متقابل شهر و منطقه ، رقابت پذیری شهرها و توجه به کیفیت زیست در شهرها است .
وی در خصوص بخشی از اقدامات انجام شده در ارتباط با طرح جامع اصفهان با رویکرد نوین بیان کرد : در سال ۱۳۹۸ انتخاب مشاور و انعقاد قرارداد مرحله اول طرح جامع اصفهان (گزارش تشخیص) انجام و در سال ۱۳۹۹ مرحله اول طرح جامع با مشارکت ذینفعان و مشارکت عمومی شهروندان اصفهانی تهیه شد و مرحله اول در شورای راهبری به تصویب رسید . در سال ۱۴۰۰ مقرر شد مشاور طرح جامع براساس دیدگاه فوق و با این رویکرد اقدام کند ، لذا تیمی که انتخاب شد به عنوان مشاور پس از بررسیهای فراوان از افراد دلسوز و کمک کننده میباشد و همچنین این جلسات به صورت دوره ای برگزار میشود تا به لطف خدا این پروژه به نتیجه برسد .
وی در پایان شناخت درست از مسائل و مشکلات را اساس و زیربنای کار عنوان کرد و گفت : اگر دادهها یک مرتبه به صورت درست بدست آید در مرحله بعد برای تشخیص به صورت تخصصی نیز میتوان به تشخص درستی دست یافت ، بنابراین داشتن اطلاعات کاملا صحیح و یا نزدیک به واقع در این مرحله بسیار حائز اهمیت است .