تقویت پیوندهای اقتصادی و سکونتی با ایجاد شهر جدید پیرامون اینچهبرون
وزارت راه و شهرسازی در چارچوب مأموریتهای قانونی خود به دنبال ساماندهی نظام سکونت مبتنی بر فعالیتهای درحال شکلگیری و آینده منطقه و همچنین تضمین جانمایی و استقرار مناسب فعالیتها در پهنه سرزمین است و اساساً انجام مطالعات شهر جدید در پیرامون شهر اینچه برون با این هدف بوده است .
به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، توجه به محیطزیست ، سکونت و اشتغال در کنار برنامهریزی برای احداث شهرهای جدید در پیرامون شهرهای با اهمیت مرزی رویکردی است که دولت چهاردهم در برنامه قرار داده است .
سرپرست معاونت معماری و شهرسازی ، برنامههای وزارت راه و شهرسازی را برای ایجاد شهر جدید پیرامون شهر اینچه برون تشریح کرد .
در نخستین جلسه شورایعالی شهرسازی و معماری در دولت چهاردهم ، با کلیات طرح احداث شهر جدید اینچهبرون با هدف پاسخگویی به سکونت شاغلان منطقه آزاد و کانونهای اشتغال منطقه و همچنین تأمین زمین برای ساخت مسکن موافقت شد . موضوع ضرورت ایجاد شهر جدید در پیرامون شهر اینچهبرون ، در هماهنگی و همراستایی با برنامههای توسعهای این منطقه بوده و این موضوع در سفرهای استانی وزیر وقت راه و شهرسازی در سال ۱۳۹۹ طرح و در جلسات شورایعالی مسکن همان سال مصوب شده بود و هماکنون ، ضمن تصویب نهایی طرح امکانسنجی و مکانیابی شهر جدید ، مراحل انجام برنامهریزی و طراحی آن آغاز شده است .
بر اساس این گزارش ، دلیل انجام مطالعات امکانسنجی و مکانیابی شهر جدید در استان گلستان ، به گفته مسئولان ، افزایش توان پاسخگوئی به نیاز مسکن و خدمات فعالیتهای مستقر در این منطقه از جمله منطقه آزاد ، گمرک مرزی ، منطقه ویژه اقتصادی اترک و سایر کانونهای اشتغالزا بوده است . قرارگیری این نقطه در مرز میان ایران و ترکمنستان نیز یکی دیگر از قابلیتهای این شهر جدید است که میتواند باعث تقویت اهداف اقتصادی و فرهنگی منطقه شود .
شواهد حاکی است که استقرار منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی و تأسیسات گمرکی در پیرامون شهر اینچه برون ، در سالهای گذشته ، منجر به تعریف و یا ایجاد پروژههای زیرساختی و توسعهای همچون اتصال این نقطه به خط آهن سراسری شمال به جنوب کشور ، اتصال به محورهای بزرگراهی کشور و همچنین استقرار صنایع مختلفی شده که حجم تقاضا برای فضا چه در بعد ایجاد خدمات و فعالیت و چه برای سکونت را به شدت افزایش داده است .
احمد نیکخواه نائینی سرپرست معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی ، در تشریح برنامه های وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد شهر جدیدی پیرامون اینچه برون به پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی گفت : وزارت راه و شهرسازی در چارچوب مأموریتهای قانونی خود به دنبال ساماندهی نظام سکونت مبتنی بر فعالیتهای درحال شکلگیری و آینده منطقه و همچنین تضمین جانمایی و استقرار مناسب فعالیتها در پهنه سرزمین است و اساساً انجام مطالعات شهر جدید در پیرامون شهر اینچه برون با این هدف بوده است .
به گفته سرپرست معاونت معماری و شهرسازی ، بررسیها و تحلیلهای کارشناسی نشان از محدودیتهای شدید رشد و گسترش شهر اینچه برون دارد . از سوی دیگر حجم تقاضا، بسیار بیشتر از ظرفیت و توان جمعیتپذیری این شهر برآورد شده است . بر این اساس ، ضرورت احداث شهر جدید ، در پیرامون شهر اینچهبرون بر اساس مطالعات مهندسان مشاور ، احصاء و مکان مناسب استقرار این شهر جدید نیز، با رعایت تمامی ضوابط زیستمحیطی، شاخصهای اقتصادی ، امنیتی و فرهنگی ، در استان به تصویب رسید .
برنامهریزی برای استقرار ۱۰۰ هزار نفر در شهر جدید اینچهبرون
نیکخواهنائینی در خصوص نقش و کارکرد شهر جدید اینچهبرون و اینکه این شهر جدید برای چه جمعیتی برنامهریزی شده است ؟ گفت : شورایعالی شهرسازی و معماری ایران ، بر اساس نتایج مطالعات و در اجرای مصوبات قبلی ، در جلسه ۲۳ مهرماه ۱۴۰۳ خود ، مطالعات امکانسنجی و مکانیابی احداث شهر جدید پیرامون شهر اینچه برون را به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه ، شهر جدید با نقش و کارکرد سکونت و خدمات و فعالیتهای پشتیبان صنایع و منطقه آزاد ، برای جمعیتی در حدود ۱۰۰ هزار نفر برنامهریزی و طراحی خواهد شد .
وی ادامه داد : فاز اول این شهر جدید در مساحت حدود ۴۰۰ هکتار و برای ۳۵ هزار نفر مصوب شده و آغاز هر فاز مشروط به تحقق فازهای قبلی شده است . مساحت این شهر جدید در نهایت حدود ۱۴۰۰ هکتار خواهد بود .
طرح جامع و تفصیلی شهر جدید اینچه برون تدوین میشود
سرپرست معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی در بیان فرآیند برنامه ریزی و طراحی شهر جدید اینچهبرون در آینده توضیح داد : با تصویب مطالعات امکانسنجی و مکانیابی احداث شهر جدید پیرامون شهر اینچهبرون ، شرکت عمران شهرهای جدید به عنوان متولی ایجاد شهر جدید در کنار دستگاه های متولی استانی ، اقدام به تهیه طرح جامع ، تفصیلی و آماده سازی شهر جدید و تدوین برنامه اجرایی و مدیریتی و همچنین نظام تأمین مالی شهر جدید خواهند کرد .
نیکخواه نائینی در خصوص رویکردهای اصلی طراحی شهر جدید اینچه برون توضیح داد: ملاحظات و رویکردهای مدنظر شورایعالی برای طراحی این شهر جدید، توجه به سازگاری با محیطزیست و حساس به اکوسیستمهای طبیعی منطقه؛ همگرایی با بافت فرهنگی و محلی در طراحی؛ اقتصادی و خودکفا بودن شهر؛ و تقویت توانهای تجاری و اقتصادی دروازه مرزی با ترکمنستان خواهد بود.