در حال بارگذاری ...

نوسازی متوازن محله در بافت‌های فرسوده

بافت‌های فرسوده پهنه‌های شهری جامانده و مولود شهرسازی ناعادلانه و نامتوازن به شمار می‌روند . فرآیند نوسازی این بافت‌ها تدریجی ، پیوسته ، منظم ، متوازن و هم افزاست . همچنین طرح‌های توسعه شهری باید به گونه‌ای باشند که راه خودشان را در بافت‌های فرسوده پیدا کنند .

به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، دومین نشست از سلسله نشست‌های هم‌اندیشی پیرامون راهکارهای عملیاتی کردن نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری با موضوع ماده ۵۲ قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت و تبیین نوسازی متوازن محله در بافت‌های فرسوده برگزار شد .

در این نشست « بررسی تحقق‌پذیری برنامه هفتم در حوزه بازآفرینی با رویکرد نظریه نوسازی متوازن محله در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری و ارایه مدل هوشمند نظریه» توسط عندلیب استاد دانشگاه ارایه شد . همچنین حبیب‌اله طاهرخانی مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن و شهرسازی ، عباس صوفی نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون عمران ، رامین ساعد مدیرکل دفتر طرح‌ریزی شهری و طرح‌های توسعه و عمران وزارت راه و شهرسازی به عنوان اعضای پنل تخصصی حضور داشتند .

در ابتدای نشست سعید اسدی دبیر جلسه ضمن تاکید بر لزوم بازآفرینی متوازن و اهمیت آن در بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده به رویکردهای بازآفرینی شهری در ادوار مختلف شامل طرح‌های موضعی ، موضوعی ، طرح‌های روانبخشی طرح‌های حاشیه نشینی و نوسازی مسکن اشاره کرد .

در این نشست محمد آئینی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه باید زمینه ارتقای کمی و کیفی بازآفرینی شهری فراهم شود ، گفت : سال گذشته بالاترین میزان نوسازی بافت‌های فرسوده در کشور رقم خورد و همزمان سرانه‌های خدمات روبنایی و زیربنایی این محلات نیز توسعه پیدا کرد . از سوی دیگر با تلاش‌های صورت گرفته در شرکت بازآفرینی شهری ایران تا پایان سال بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر طول از معابر محلات هدف ، بهسازی و آسفالت خواهد شد که افزایش نشاط ساکنان این محلات را در پی دارد .

بهره‌مندی از ظرفیت‌های برنامه هفتم پیشرفت در نوسازی محلات

آئینی در ادامه با اشاره به این که ظرفیت‌های بسیار خوبی در برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در حوزه بازآفرینی شهری دیده شده است ، عنوان کرد : می‌توان گفت برنامه هفتم توسعه بر اساس توسعه متوازن بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری تدوین شده است .

در این جلسه علیرضا عندلیب عضو هیات علمی دانشگاه سخنانی با موضوع «مدل هوشمند نوسازی متوازن محله در بافت‌های فرسوده شهری» ارایه کرد و گفت : شهر پیچیده‌ترین دستاورد تمدن بشری است و مهم‌ترین موضوع شهر توسعه متوازن شهری است . اکنون تهران و دیگر کلانشهرها از ساختار کالبدی و عملکردی متناسب با نیازهایشان برخوردار نیستند و با شاخص‌های پایدار و زیستی فاصله دارند با این وجود بافت‌های فرسوده به عنوان بزرگترین فرصت شهرها نیز محسوب می‌شوند .

وی با بیان این که بهسازی ، نوسازی و بازآفرینی مفاهیم مهمی هستند که در همه کشورها در اولویت اصلی حکومت‌های ملی و شهری قرار گرفته‌اند ، اظهار کرد : بافت‌های فرسوده پهنه‌های شهری جامانده و مولود شهرسازی ناعادلانه و نامتوازن به شمار می‌روند . فرآیند نوسازی این بافت‌ها تدریجی ، پیوسته ، منظم ، متوازن و هم افزاست . همچنین طرح‌های توسعه شهری باید به گونه‌ای باشند که راه خودشان را در بافت‌های فرسوده پیدا کنند .

عندلیب در ادامه به بیان نظریه مدل هوشمند نوسازی متوازن محله در بافت‌های فرسوده شهری پرداخت و راهکارهایی برای شتاب بخشی به روند بافت‌های ناکارآمد شهری ارایه کرد .

در این جلسه عباس صوفی ، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با اشاره به اینکه عدم ناترازی مسکن و فشار اقشار مختلف در مطالبه مسکن ، دولت را ناگزیر از ورود به این مقوله کرده است ، گفت : ناترازی مسکن و از سوی دیگر وجود بافت‌های ناکارآمد شهری تصمیم گیری در این حوزه را برای دولت سخت کرده است .

این نماینده مجلس افزود : برای حل معضل بافت‌های فرسوده باید وفاق ملی با سازمان‌های دست اندرکار ایجاد کرده و به خصوص شهرداری‌ها را با خود همراه کنیم .

نیازمند نظریه، مدل و ثبات سیاستگذاری در حوزه بازآفرینی شهری هستیم

در ادامه جلسه حبیب اله طاهر خانی مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن و شهرسازی با تاکید بر این که مسکن نسبت به سایر بخش‌ها از پیچیدگی بیشتری برخوردار است ، اظهار کرد : یکی از پیچیدگی‌ها این است که حتی در سطح جهانی یک رویکرد استاندارد برای تولید مسکن وجود ندارد و مسکن کماکان مساله اول کشورهای توسعه یافته نیز به شمار می‌رود .

طاهرخانی با تاکید بر این که این پیچیدگی در بافت‌های ناکارآمد شهری چند برابر می‌شود ، خاطرنشان کرد : طی دهه‌های اخیر در حوزه بافت فرسوده با شکست بازار مواجه شده‌ایم و بازار در تولید مسکن برای اقشار کم درآمد با اختلال مواجه شده است. بنابراین دولت چاره‌ای جز ورود به این بازار ندارد . البته منظور از مداخله دولت ، تصدی گری نیست .

وی ادامه داد: در حوزه بازآفرینی شهری به نظریه، مدل و ثبات سیاستگذاری نیازمندیم .

استفاده از فناوری‌های نوین و به کارگیری کنشگران راهکارهای  شتاب بخشی نوسازی در بافت‌های فرسوده

 رامین ساعد مدیرکل دفتر طرح‌ریزی شهری و طرح‌های توسعه و عمران وزارت راه و شهرسازی نیز در این جلسه گفت : شهر بخشی از یک مجموعه بزرگ‌تر است که می‌توان آن را به عنوان یک سیستم پویای تو در تو دید و هر گونه رهیافت و اندیشه برای این سیستم پیچیده اجتماعی و فناورانه باید با نگاه به «سیستم گسترده» باشد . باید تلاش کنیم تا پیچیدگی این مفهوم را ساده‌سازی کرده و به یک راه حل برسیم .

وی با تاکید بر این که باید نگاه عمیق‌تری به بافت فرسوده داشته باشیم ، عنوان کرد : جلوگیری از پیامدهای ناگوار محیط زیستی ، استفاده از فناوری‌های نوین و به کارگیری تمام کنشگران در عرصه برنامه‌ریزی از جمله راهکارهایی است که منجر به شتاب بخشی نوسازی بافت‌های فرسوده می‌شود .

در این نشست شهرداران و مدیران ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها به شکل وبیناری حضور داشتند .




مطالب مرتبط

تاکید ویژه ستاد بازآفرینی شهری استان اصفهان بر تحقق برنامه اقدام مشترک و کاهش ۴ درصدی سالیانه سرانه بافت فرسوده است .

|

قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب سال ۱۳۸۷ ، قانون حمایت از احیا ، بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری مصوب سال ۱۳۸۹ و قانون حمایت از بافت‌های فرهنگی و تاریخی مصوب سال ۱۳۹۸ سه قانون مرتبط با بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری هستند و چگونگی تحقق اهداف ...

|

تا پایان شهریور ۱۴۰۳ بالغ بر ۳۰۵ هزار واحد مسکن در بافت‌های فرسوده نوسازی شده است و خوشبختانه وزیر راه و شهرسازی تلاش و عملکرد مجموعه شرکت بازآفرینی شهری ایران درخصوص تولید مسکن که از سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری استخراج شده را مورد تایید قرار داد و بر آن صحه گذاشت .

|

در سکونتگاه‌های غیررسمی سه نوع پروژه شامل پروژه‌های احداث مسکن بند« ی» ، پروژه‌های عمرانی – اجرایی بازآفرینی و پروژه‌های توانمندسازی و در بافت‌های فرسوده نیز پروژه‌های محرک توسعه در دست انجام است . پروژه شهرک جوانان و اراضی اسدگولی از جمله پروژه‌های جابه‌جایی ساکنان ...

|

این پروژه‌ها در محورهای مختلفی شامل احداث و ارتقا شبکه زیرساختی ، ارتقا وضعیت اجتماعی و کاهش آسیب‌های اجتماعی ، احداث و توسعه امکانات و خدمات روبنایی ، بهسازی ، نوسازی ، مرمت و مقاوم‌سازی مسکن و اسکان مجدد ، ارتقا وضعیت اقتصادی و تهیه طرح‌های پیشگیرانه برای جلوگیری از ...

|

نظرات کاربران