در حال بارگذاری ...
  • پیشنهاد تنظیم شیوه‌نامه‌ای برای مجریان ذی صلاح تاسیسات برقی و مکانیکی ساختمان

    به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، در چهل‌وپنجمین جلسه دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان ، مشکلات مهندسان تاسیسات برق و مکانیک عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در ادامه مباحث جلسه پیشین این دبیرخانه با حضور مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی در محل اداره کل راه و شهرسازی استان خراسان رضوی بررسی شد.

    علی‌اکبر لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان در ابتدای این جلسه اظهار کرد : موضوعات این جلسه مربوط به حوزه خدمات فنی‌مهندسی بوده که از طریق کمیسیون خدمات فنی ، مهندسی ، مشاوره ای و عمران اتاق بازرگانی مطرح شده و سازمان نظام مهندسی ساختمان و اتاق اصناف مشهد نظرات خود را درباره آن اعلام کرده‌اند .

    در جلسات اولیه بررسی این موضوع مقرر شد در نهایت در نشستی با حضور مدیرکل راه و شهرسازی استان به جمع‌بندی برسیم .

    محسن خندان‌دل رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی عنوان کرد : یکی از این مباحثی که برای ما اهمیت زیادی داشت ، بررسی مشکلات مهندسان در تاسیسات برقی و مکانیکی بود که در سه جلسه کمیسیون به این موضوع پرداخته شد و بر اساس آن یک پیشنهاد بخشی ارائه گردید . عدم اجرای آیین‌نامه اجرایی اعطای صلاحیت اجرا به مهندسان دارای صلاحیت طراحی و نظارت و عدم اجرای شیوه‌نامه ساماندهی مجریان حقیقی تجربی تاسیسات برقی و مکانیکی ساختمان نیز از دیگر موضوعات با اهمیت برای جامعه مهندسی است .

    در جلسه پیشین دبیرخانه مقرر شد جلسه‌ای با حضور مدیرکل راه و شهرسازی استان برگزار شود تا بتوانیم به نقطه نظر انتهایی و ادامه مسیر اجرایی برسیم. ما به دنبال این هستیم که سازوکاری برای حمایت از مصرف‌کننده و جامعه مهندسین در این حوزه تعریف کنیم . سپس «سورنا صراف زاده» ، دبیر کمیسیون خدمات فنی ، مهندسی ، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان کرد : در جلسه گذشته تا حد لزوم و امکان ، مطالب دستور کار باز شد و در این جلسه قصد ورود به جزئیات نداریم . بر اساس اعلام مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد ، ۳۰ درصد از حریق‌هایی که در سطح مشهد اتفاق می‌افتد ، مربوط به تاسیسات برقی است . شاید یکی از دلایل این موضوع ، تعدد در موضوع اجرای تاسیسات الکتریکی است . نکته دوم این است که توان آزمایش تجهیزات مورد استفاده در تاسیسات الکتریکی ساختمان‌ها در یک آزمایشگاه مجهز را نداریم .

    وی با بیان اینکه در این جلسه دو موضوع در حوزه‌های مجری کل و جز دنبال می‌شود ، افزود : در بحث مجری کل، عدم اجرای آیین‌نامه اجرایی اعطای صلاحیت اجرا به مهندسان را در دستور کار داریم که این افراد دارای صلاحیت طراحی و نظارت پیش از سال ۱۳۹۵ بودند. خواسته ما این است که تخصیص صلاحیت اجرا به مهندسینی که در آزمون اجرایی شرکت می‌کنند، صورت پذیرد و مشکلات مربوط به سامانه سپامک رفع شود .

    دبیر کمیسیون خدمات فنی ، مهندسی ، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی استان تصریح کرد: یکی دیگر از نکات، عدم اجرای شیوه‌نامه ساماندهی مجریان جزء است. در استان‌های بوشهر، اصفهان و زنجان تفاهم‌نامه‌هایی به صورت ۶ جانبه مابین اداره‌کل‌های راه‌وشهرسازی، سازمان صمت، آموزش فنی‌وحرفه‌ای، سازمان نظام مهندسی ساختمان و شرکت‌های توزیع نیروی برق منعقد شده و مفاهیمی تحت عنوان مجریان ذی‌صلاح جزء کاملا تشریح شده است. جدیدترین این موارد، تجربه استان زنجان است؛ از ابتدای سال ۱۴۰۳، مجریان ساختمانی، ناظران تاسیسات برقی ساختمان و کارفرمایان موظفند از مجریان برق ذی‌صلاح رتبه‌بندی شده که از اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای مدرک مهارت فنی دارند، استفاده کنند.

    وی بیان کرد: خواسته ما این است که شیوه‌نامه‌ای که تحت عنوان مجری جزء تاسیسات برقی خراسان رضوی توسط سازمان نظام مهندسی استان تبیین شده اصلاح شود و از تجارب استان‌های مذکور در این استان نیز استفاده شود. متاسقانه مجریان متعددی در موضوع تاسیسات الکتریکی داریم. همچنین یکی دیگر از خواسته‌های ما اجرای آیین‌نامه اجرایی اعطای صلاحیت اجرا به مهندسان دارای صلاحیت طراحی و نظارت پیش از سال ۱۳۹۵ است. سپس، «زهید زارعی»، عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در بخشی از این جلسه گفت: شیوه‌نامه مجری جزء تاسیسات برقی خراسان رضوی تنها یک پیش‌نویس بوده و در شورای مرکزی مطرح شده بود. هیچ توافقی در هیچ دوره‌ای در سازمان نظام مهندسی پیرامون این مسائل صورت نگرفته بود.

    وی درخصوص عدم اجرای شیوه‌نامه ساماندهی مجریان حقیقی تجربی تاسیسات برقی و مکانیکی ساختمان و استفاده از آن در پروژه‌های ساختمانی عنوان کرد: معذوریت اصلی وزارت راه و شهرسازی این است که اگر به افراد پیش از سال ۱۳۹۴ این صلاحیت را بدهد، جواب افرادی که پس از این زمان بودند را چگونه بدهد. پیشنهاد ما این بود برای نفرات مربوط به دوره گذشته، دوره‌ای آموزشی برگزار شود. این عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی درباره تفاهم‌نامه‌ ۶ جانبه استان‌های بوشهر، اصفهان و زنجان خاطرنشان کرد: این تفاهم‌نامه در سطح سازمان نظام مهندسی و انجمن‌های صنفی مرتبط بوده است. بر اساس این تفاهم‌نامه ذیل شیوه‌نامه اجرایی برق اماکن گفته شده است که تایید صلاحیت مجریان تجربی به عهده سازمان نظام مهندسی است . سازمان نظام مهندسی مجریان تجربی را بر اساس اینکه گواهینامه مهارت از اداره کل فنی‌وحرفه‌ای داشته باشند، معرفی می‌کند. ما نیز به عنوان سازمان نظام مهندسی پیگیر این تفاهمنامه بودیم ؛ اما مشکل ما این بود که برخی از مهندسین به عنوان مهندس امتحان فنی و حرفه‌ای نیز می‌دهند که هم ناظر و هم مجری باشند.

    تایید مجری ذی‌صلاح در سامانه سپامک سپس «وحید داعی» ، مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی اظهار کرد : بر مبنای مفاد مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ، هر ساختمان یک مجری ذی‌صلاح دارد. صلاحیت‌هایی که اداره کل راه‌وشهرسازی صادر می‌کند شامل نظارت ، طراحی و اجرا است . بر اساس قانون ، بخشنامه صدور صلاحیت تنها در این سه حوزه بوده و از طریق سامانه سپامک صورت می گیرد. بنابراین برای صدور هر صلاحیتی، این موضوع باید در سامانه سپامک وجود داشته باشد . در حوزه اجرا ، مجری ذی‌صلاح طبق مفاد مبحث دوم مقررات ملی ساختمان باید از برخی شرایط برخوردار باشد تا به مجری ذی صلاح ساختمان تبدیل شده و مسئولیت‌هایی به وی تنفیذ شود .

    وی اضافه کرد : مجری ذی‌صلاح طبق قوانین بالادستی مبحث دوم مقررات ملی ساختمان مکلف است در اجرای بخش های مختلف ساختمان از عوامل اجرایی دارای صلاحیت استفاده کند ؛ مدتی بعد طبق بخشنامه مجری ذی‌صلاح به سازنده مسکن و ساختمان تبدیل شد . شیوه‌نامه فوق‌الذکر به این بخش اشاره می‌کند . ما نمی‌توانیم برای این عوامل اجرایی فوق الذکر صلاحیت صادر کنیم ؛ بنابراین واژه مجری در دو بخشنامه یکی است؛ اما تفاوت زیادی دارد .

    مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی تصریح کرد : آمادگی داشته و با پیشنهاد دبیرخانه شورا موافقیم که یک شیوه‌نامه منطبق بر قانون در حوزه اختیارات ما تنظیم شود که در این شیوه‌نامه سازوکار آموزش و صدور صلاحیت توسط مرجع قانونی و نظارت نظام مهندسی ساختمان برای عوامل اجرایی دیده شود. داعی در خصوص عدم صدور پروانه صلاحیت اجرا برای مجریان تجربی برق و مکانیک گفت : طی توافقاتی که با تهران انجام شده به جمع‌بندی رسیده‌ایم و این موافقت را اخذ نمودیم تا افرادی که در آن زمان مشمول شیوه نامه مذکور بودند ، با سازوکار مشخص پروانه صادر بشود و با پیاده شدن این توافق در سامانه سپامک ، جهت صدور صلاحیت اقدام خواهیم کرد ، تقاضا دارم توسط دبیرخانه شورای گفت‌وگو یک کمیته تشکیل و ظرف یک هفته شیوه‌نامه‌ای در این زمینه تنظیم گردد .

    در ادامه «احسان فرشته‌پور» ، معاون مسکن اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت : ما قانون مصوب مجلس ، آیین‌نامه اجرایی مصوب دولت ، شیوه‌نامه مصوب وزارتخانه و یک نظام‌نامه در حد شورای مرکزی داریم . پس هر کدام از سطوح نمی‌تواند مغایر لایه بالایی خود باشد. برخی از امور مانند صدور صلاحیت در اختیار نظام‌نامه‌ها نیست . بهترین نمونه برای انجام درخواست‌های فعلی ، حوزه گاز است . ما این کار را سال‌ها است با اتحادیه صنفی لوله‌کشی گاز است انجام می‌دهیم و یک مجری و ناظر گاز داریم .

    همچنین «حسین بشیر»، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی بیان کرد: این مشکلات سال‌هاست پیگیری شده ، ما در رابطه با عمران و معماری مجری ذی‌صلاح داریم ؛ اما در رابطه با برق و مکانیک مجری ذی‌صلاح نداریم که به ساخت‌وساز لطمه می‌زند و امیدوارم که در این دوره این موضوع اجرایی شود .

    در پایان این جلسه لبافی ، رئیس دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان در جمع‌بندی مباحث مطروحه در این نشست عنوان کرد : تصمیم بر این شد که با محوریت کمیسیون کمیسیون خدمات فنی ، مهندسی ، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی استان و هماهنگی و مشارکت سایر اعضاء حداکثر ظرف مدت یک هفته شیونامه مورد نظر تهیه و ضمن نهایی شدن توافقات در دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی برای تایید نهایی به جلسه شورای گفت و گوی استان که ۱۵ دیماه بر اساس تقویم برگزار خواهد شد ارائه شود .




    مطالب مرتبط

    مسکن ملی شهرکرد در محلات ۳۴،۳۹،۴۰ منظریه واقع شده اند که تعداد قابل توجهی از واحد ها تحویل و یا توسط متقاضیان انتخاب واحد شده اند .

    |

    به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، در اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی روند اجرایی ساخت واحدهای مسکونی ، موضوع تفاهم‌نامه وزارت راه و شهرسازی با قرارگاه ...

    |

    اقداماتی که در حوزه زیرساخت‌های زیربنایی آغاز شده است شامل ؛ اجرای شبکه آبرسانی به پروژه‌های نهضت ملی مسکن ، شبکه فاضلاب که در مراحل مکان‌یابی و طراحی تصفیه‌خانه و شبکه‌ها قرار دارد . برق موقت کارگاهی اجرا و توسط شرکت‌های سازنده در حال استفاده است . تفاهم‌نامه‌های لازم ...

    |

    مبحث نوزدهم به عنوان یک الزام ، ضمن آنکه باید متوسط فرهنگ جامعه ، الزامات ملی و بومی را مدنظر قرار بدهد ، باید نگاه رو به جلو نیز داشته باشد و بتواند دانش مهندسی در کشور را در تمامی رشته‌ها ارتقا بدهد و مردم باید بتوانند آثار آن را در کیفیت ساخت و ساز و به ویژه در کاهش مصرف انرژی ...

    |

    به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، هم‌زمان با برگزاری آزمون‌های نظام مهندسی ساختمان در سراسر کشور، سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از ...

    |

    نظرات کاربران