ضرورت اهتمام جدی شبکه بانکی نسبت به پرداخت اعتبار برای محلات هدف بازآفرینی
با وجود بخشنامههای صادره در خصوص حمایت از نوسازی بافت فرسوده ، متاسفانه تامین نشدن اعتبار تسهیلات کمبهره به مالکان بافت فرسوده موجب کندی نوسازی در بافت مذکور شده است . طی سه سال اخیر بیش از ۲۳۹۸ واحد مسکونی در استان زنجان برای دریافت تسهیلات در محلات بافت فرسوده ثبتنام شده که متاسفانه فقط برای کمتر از ۱۰۰۰ واحد تسهیلات نوسازی تخصیص یافته است .
به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، اجرای ۲۴ پروژه در محلات هدف بازآفرینی شهری در چهار شهر هدف استان زنجان به اتمام رسیده و یا تحویل قطعی و موقت شده است اما وجود یک هزار و ۲۰۰ هکتار بافت هدف بازآفرینی شهری در استان زنجان ، اهمیت و ضرورت اهتمام جدی شبکه بانکی نسبت به پرداخت اعتبار برای محلات هدف را دو چندان میکند .
بهسازی و نوسازی بناهای مناطق امری مهم در ساخت و ساز شهری است و در این میان احیای بافت های فرسوده، مستلزم برنامه ریزی هدفمند است .
بافتهای فرسوده یکی از چالشهای عمده شهری است که نیازمند توجه ویژه و برنامهریزی دقیق در سطح مدیریت شهری است .
دولت چهاردهم به امر نوسازی واحدهای مسکونی و توسعه خدمات رفاهی ، فرهنگی ، اجتماعی و آموزشی در محلات بافتهای فرسوده بسیار تاکید دارد چرا که توجه به این مهم باعث افزایش کیفیت زندگی شهری میشود و در استان زنجان هم این مهم به جد در دستور کار اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان است .
ساکنین در محلات بافت فرسوده به تنهایی توانایی لازم برای نوسازی واحدهای مسکونی فرسوده خود را ندارند و از سوی دیگر سازندگان ، توسعهگران و سرمایهگذاران هم رغبتی برای حضور در این بافتها ندارند بنابراین باید بستههای تشویقی در این خصوص اتفاق بیفتد که در این خصوص باید ارگانهای مربوطه مدیریت و برنامه ریزی لازم را در دستور کاری خود قرار دهند .
تسریع در صدور پروانههای ساختمانی در بافتهای فرسوده در استان توسط شهرداران باید مورد توجه قرار گیرد
تسریع در صدور پروانههای ساختمانی در بافتهای فرسوده در استان توسط شهرداران باید مورد توجه قرار گیرد و این مهم باعث میشود حجم تولید مسکن بالا برود و تعداد واحدهای مسکونی مقاوم هم زیاد شود که این مهم افزایش کیفیت زندگی شهری را به دنبال دارد.
همچنین تسهیل دسترسی مردم به تسهیلات بانکی و ارائه خدمات حمایتی از جمله اقداماتی است که میتواند به شتاببخشی روند ساخت و مقاومسازی مساکن کمک کند .
بازسازی و بهسازی مناطق بافت فرسوده میتواند فرصتهای جدیدی برای توسعه شهری فراهم کند و نوسازی و احیای این بافتها باعث جذب سرمایهگذاران ، ایجاد فرصتهای شغلی و بهبود فضای زندگی شهری میشود.
از طرفی، پروژههای بازآفرینی میتوانند با حفظ هویت تاریخی و فرهنگی شهر، بافتهای جدید و مدرنی را به شهر اضافه کنند و زنجان را به شهری پایدارتر و زیباتر تبدیل کنند .
برنامهریزی برای بازسازی این مناطق و اجرای طرحهای بهسازی میتواند به ارتقای سطح زندگی ساکنان کمک کند .
در این بین توانمند سازی ساکنین بافتهای فرسوده شهری از لحاظ اجتماعی و اقتصادی با توجه به رویکرد توسعه شهری یک امر کاملاً ضروری است و باید به صورت خیلی کارشناسی شده در مناطق شهری دارای بافتهای فرسوده، برنامه ریزی و اجرا شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، بر لزوم اهمیت موضوع بازآفرینی شهری تاکید کرد و گفت: توجه به نوسازی محلات هدف بازآفرینی باید ویژه مورد توجه قرار گیرد.
جعفر قزوینیان بر لزوم استفاده از ظرفیت ارزشمند جهادسازندگی در حوزه بازآفرینی شهری تاکید کرد و افزود: خوشبختانه بسیج سازندگی در استان پای کار است.
وی ، از وجود ۱۱ سکونتگاه در استان زنجان خبر داد و گفت: از این تعداد «هشت سکونتگاه» در شهر زنجان، «دو سکونتگاه در شهرستان ابهر» و «یک سکونتگاه در شهرستان قیدار» وجود دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با بیان اینکه استان زنجان حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار بافت هدف بازآفرینی شهری اعم از (بافت فرسوده، تاریخی و سکونتگاه) دارد، افزود: شهر زنجان با ۷۵۰ هکتار بیشترین وسعت محلات هدف بازآفرینی در استان را دارد و براساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۹۸ هزار و ۵۰۰ نفر در محلات هدف بافت فرسوده و تاریخی و ۷۲ هزار و ۵۰۰ نفر هم در سکونتگاهها زندگی میکنند.
قزوینیان ، به وضعیت سرانهها در محلات هدف بازآفرینی شهری در استان زنجان اشاره کرد و افزود : سرانههای آموزشی ، بهداشتی و درمانی، ورزشی و فضای سبز در برخی از این محلات پایینتر از سرانههای استاندارد است .
سرانه خدمات شهری در محلات هدف بازآفرینی شهری همیشه مورد رصد است
وی افزود: سرانه خدمات شهری در محلات هدف بازآفرینی شهری همیشه مورد رصد است و این سرانهها باید در محلات هدف بازآفرینی تا حد استاندارد افزایش یابد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با بیان اینکه ستاد بازآفرینی شهری در استان زنجان تشکیل شده و اهدافی همچون احیا، بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری را در دستور کار دارد، تاکید کرد: یک ستاد استانی و چهار ستاد شهرستانی به همراه چهار کارگروه بازآفرینی شهری در استان داریم و در همین راستا به تعداد شهرستانهای استان ، ستاد بازآفرینی شهرستانی در استان داریم که ریاست آن را فرمانداران و دبیری این ستاد را نیز شهرداران شهرهای مذکور عهدهدار هستند.
قزوینیان تصریح کرد : تا به امروز چهار شهر ابهر، خرمدره، زنجان و قیدار به عنوان هدف بازآفرینی شهری تثبیت شده است . ارتقای حقوق شهروندی ، کیفیت زندگی ، بازیابی هویت شهری، اعمال حکمرانی محلی، تحقق مدیریت یکپارچه، همافزایی اقدامات و ایجاد وحدت رویه و مشارکت عوامل مرتبط در سطح استانی، منطقهای و محلی در فرآیند پایدار محدودهها و محلهها و استفاده از ظرفیت سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی و پتانسیلهای مردمی برای بهسازی و توانمندسازی از اهداف ستاد بازآفرینی است.
شهرداران در استان همت مضاعفی نسبت به موضوع بازآفرینی شهری داشته باشند
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با بیان اینکه هشت محله اسلام آباد، نجف آباد، سایان، خاندره، شهدا، فاطمیه، گوجیک آباد و کوی فلسطین، سکونتگاههای غیر رسمی در شهر زنجان است، بیان داشت: محله حسین آباد و شریف آباد در ابهر و کوی شریعتی در قیدار نیز جزو سکونتگاههای غیر رسمی است و جمعیت ساکن در محلات غیررسمی شهر زنجان ۱۲.۲۴ درصد جمعیت کل شهر را شامل میشود.
قزوینیان گفت : شهرداران در استان همت مضاعفی نسبت به موضوع بازآفرینی شهری داشته باشند و بستههای تشویقی ۱۹ گانه تدوین شده را به خوبی به مردم اطلاع رسانی کنند.
وی ، با بیان اینکه بستههای تشویقی ۱۹ گانه ابلاغی است که از سال ۱۴۰۱ و در راستای افزایش ترغیب مردم برای نوسازی بافتهای فرسوده ابلاغ شده است، گفت: مردم در این خصوص باید به خوبی توجیه و اقناع شوند.
رئیس اداره بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان، از وجود ۱۱ سکونتگاه در استان زنجان خبر داد و بیان داشت: از این تعداد «هشت سکونتگاه» در شهر زنجان، «دو سکونتگاه در شهرستان ابهر» و «یک سکونتگاه در شهرستان قیدار» وجود دارد.
استان زنجان حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار بافت هدف بازآفرینی شهری اعم از (بافت فرسوده، تاریخی و سکونتگاه) دارد
علی عباسی ، با بیان اینکه استان زنجان حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار بافت هدف بازآفرینی شهری اعم از (بافت فرسوده، تاریخی و سکونتگاه) دارد، گفت: شهر زنجان با ۷۵۰ هکتار بیشترین وسعت محلات هدف بازآفرینی در استان را دارد . بر اساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۹۸ هزار و ۵۰۰ نفر در محلات هدف بافت فرسوده و تاریخی و ۷۲ هزار و ۵۰۰ نفر هم در سکونتگاهها زندگی میکنند.
رئیس اداره بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان، به وضعیت سرانهها در محلات هدف بازآفرینی شهری در استان زنجان اشاره کرد و بیان داشت: سرانههای آموزشی، بهداشتی و درمانی، ورزشی و فضای سبز در برخی از این محلات پایینتر از سرانههای استاندارد است.
عباسی افزود: سرانه خدمات شهری در محلات هدف بازآفرینی شهری همیشه مورد رصد است و این سرانهها باید در محلات هدف بازآفرینی تا حد استاندارد افزایش یابد.
وی، با بیان اینکه ۲۸ پروژه در محلات هدف بازآفرینی شهری در (سکونت گاه های غیر رسمی و بافت فرسوده) در چهار شهر هدف در دست اجرا است، افزود: از این تعداد حدود ۱۲ پروژه تحویل قطعی شده،۵ مورد تحویل موقت، دو مورد خاتمه پیمان بوده، اجرای هفت مورد از پروژهها به اتمام رسیده، یک مورد در حال اجرا بوده و یک مورد هم ماده ۴۸ میباشد.
رئیس اداره بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان، ادامه داد: پروژههای بازآفرینی که توسط این اداره کل اجرا شده در بخش بهداشت و درمان، فرهنگی و ورزشی، تفریحی، مرمت و بازسازی و بهسازی معابر بوده است.
برگزاری دورههای آموزشی توسعه توانمندی اقتصادی بانوان
رئیس اداره بازآفرینی شهری ادارهکل راه و شهرسازی استان زنجان با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی «توسعه توانمندی اقتصادی» برای بانوان ساکن در سکونتگاههای غیررسمی، اظهار میکند: کارگاه آموزشی مشاغل خانگی برای بانوان در این محلات با اعتبارات شرکت بازآفرینی شهری ایران در این محلات برگزار میشود.
عباسی به اهداف برگزاری این دورههای آموزشی اشاره کرده و میافزاید: هدف از برگزاری این دوره آموزشی، توسعه توانمندی اقتصادی و اشتغال ساکنان محلات هدف بازآفرینی شهری با هدف ایجاد درآمد پایدار از طریق توسعه مشارکت نهادهای محلی با محوریت کسب و کارهای خرد و کوچک است.
اهتمام ویژه به توانمندسازی محلات هدف بازآفرینی شهری
معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی استان زنجان، با بیان اینکه چهار شهر در استان زنجان دارای محلات ناکارآمد هستند، میگوید: این محلات در شهرهای زنجان، ابهر، خرمدره و قیدار قرار دارند و در این میان باید برای توانمندسازی این محلات توجه ویژه شود .
رحیم توسلیان تاکید میکند: نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده شهری در گرو ارائه بستههای تشویقی است و اجرای این مهم باعث افزایش اقبال ساکنان این مناطق به احیای واحدهای مسکونی میشود.
وی میافزاید: خوشبختانه ادارهکل راه و شهرسازی استان نسبت به احیای بافتهای فرسوده در قالب نهضت ملی مسکن با پرداخت تسهیلات تاکنون اقدمات خوبی انجام داده است.
عدم تامین منابع مالی؛ مشکل مهم و اساسی نوسازی بافت فرسوده
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی ادارهکل راه و شهرسازی استان زنجان، به ضرورت نوسازی بافت فرسوده در استان تاکید کرده و یادآور میشود: متاسفانه تامین نشدن اعتبار برای تخصیص تسهیلات به متقاضیان نوسازی بافت فرسوده در استان وجود دارد.
بهزاد کردلو بیان میکند : با وجود بخشنامههای صادره در خصوص حمایت از نوسازی بافت فرسوده ، متاسفانه تامین نشدن اعتبار تسهیلات کمبهره به مالکان بافت فرسوده موجب کندی نوسازی در بافت مذکور شده است . طی سه سال اخیر بیش از ۲۳۹۸ واحد مسکونی در استان زنجان برای دریافت تسهیلات در محلات بافت فرسوده ثبتنام شده که متاسفانه فقط برای کمتر از ۱۰۰۰ واحد تسهیلات نوسازی تخصیص یافته است .
کردلو، میزان سهمیه ابلاغی ذیل قانون جهش تولید مسکن را ۹۰۲۱ واحد مسکونی اعلام کرده و یادآور میشود: ثبتنام از متقاضیان در بافتهای فرسوده در سامانه نهضت ملی مسکن به آدرس اینترنتی https://saman.mrud.ir فعال است.
بی شک موضوع سکونتگاههای غیررسمی کار مهم و حساسی است و باید به ارتقای سرانههای خدماتی در این محلات ویژه تاکید و توجه شود و اجرای پروژهها در این محلات بیشتر مورد تاکید قرار گیرد.