بازدید معاون وزیر راه و شهرسازی از بخش‌های آسیب‌دیده دانشگاه شریف / تشکیل دبیرخانه «روایت شریف» برای مستندسازی و بازسازی

به گزارش پرتال بازآفرینی شهری ، در جریان بازدید میدانی از بخش‌های آسیب‌دیده دانشگاه صنعتی شریف با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس این دانشگاه ، وضعیت ساختمان‌های آسیب‌دیده در ضلع جنوبی دانشگاه بررسی شد و موضوع حفظ روایت تاریخی حادثه ، مستندسازی آن و نحوه بازسازی این محدوده در دستور گفت‌وگو قرار گرفت .

در جریان بازدید میدانی از ساختمان‌های آسیب‌دیده دانشگاه صنعتی شریف با حضور عبدالرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مسعود تجریشی ، رئیس دانشگاه صنعتی شریف ، وضعیت بخش‌های آسیب دیده در ضلع جنوبی دانشگاه در مجاورت خیابان آزادی مورد بررسی قرار گرفت . در این بازدید ساختمان‌هایی مانند پژوهشکده ارتباطات و فناوری اطلاعات ، ساختمان فلسفه علم و فضاهای پیرامونی مسجد دانشگاه که در جریان حملات جنگ تحمیلی سوم آسیب دیده‌اند ، از نزدیک ارزیابی شدند .

مسعود تجریشی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف ، در این بازدید با تأکید بر لزوم پرهیز از تصمیم‌های شتاب‌زده گفت : این محدوده از دانشگاه تنها مجموعه‌ای از ساختمان‌های آموزشی نیست ، بلکه بخشی از هویت علمی و فرهنگی دانشگاه شریف را شکل داده است . از جمله پژوهشکده ارتباطات و فناوری اطلاعات یا ساختمان انتشارات دانشگاه که در سال ۱۳۵۳ انتشار کتاب «کلیات شمس» به عنوان یکی از آثار مرجع عرفان اسلامی در همین مجموعه انجام شده است .

وی گفت : این اتفاق و حمله ددمنشانه رژیم صهیونی – آمریکایی بخشی از تاریخ دانشگاه شریف است و نباید با عجله با آن برخورد کرد اگرچه تماس‌های متعددی برای بازسازی سریع دریافت کرده‌ایم، و در این خصوص از همه دغدغه مندان بسیار سپاسگزاریم , اما معتقدیم ابتدا باید درباره روایت و مفهوم این فضا تصمیم بگیریم و سپس درباره شکل بازسازی آن به جمع‌بندی برسیم .

به گفته وی ، در همین راستا دبیرخانه‌ای با عنوان «روایت شریف» تشکیل شده است تا ضمن مستندسازی این حادثه، امکان انتقال پیام آن به جامعه دانشگاهی و افکار عمومی فراهم شود . در این دبیرخانه پیشنهادهایی مانند برگزاری رویدادهای فرهنگی و نمایشگاه عکس , تصویربرداری سه‌بعدی از محل حادثه با استفاده از کوادکوپتر ، ایجاد تور مجازی و ثبت روایت‌های دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه مطرح شده است .

 تجریشی در ادامه گفت : در کنار این رویکرد فرهنگی و رسانه‌ای، بحث درباره آینده این محدوده نیز در حال شکل‌گیری است. یکی از پیشنهادهای مطرح‌شده ایجاد یک «پلازای شهری» در محل ساختمان‌های آسیب‌دیده است ؛ فضایی عمومی که بتواند به عنوان حلقه اتصال دانشگاه و شهر عمل کند و زمینه تعامل بیشتر جامعه دانشگاهی با شهروندان را فراهم آورد . این ایده از سوی برخی دانشگاهیان و همچنین دانشگاه هنر مطرح شده و قرار است در قالب گفت‌وگوهای کارشناسی با حضور معماران ، شهرسازان و نخبگان دانشگاهی بررسی شود .

عبدالرضا گلپایگانی نیز در جریان این بازدید با اشاره به جایگاه دانشگاه شریف در زیست‌بوم فناوری کشور گفت : دانشگاه شریف تنها یک مرکز آموزشی نیست ؛ این دانشگاه مهم‌ترین قطب مهندسی کشور و یکی از کانون‌های اصلی شکل‌گیری اکوسیستم نوآوری و فناوری در کشور به شمار می‌رود و هزاران شرکت دانش‌بنیان و استارتاپ به‌نوعی با این زیست‌بوم در ارتباط هستند .

به گفته وی ، بسیاری از خدمات فناورانه‌ای که امروز در زندگی روزمره مردم استفاده می‌شود ، ریشه در همین شبکه دانشگاهی و شرکت‌های برخاسته از آن دارد .

گلپایگانی تأکید کرد که نحوه مواجهه با حادثه اخیر نیز باید با در نظر گرفتن همین جایگاه علمی و نمادین دانشگاه صورت پذیرد. در کنار ایده پلازای شهری ، پیشنهادهایی مانند ایجاد «موزه مشاهیر علمی ایران» ، موزه علم و فناوری ، برگزاری نمایشگاه‌های دائمی دستاوردهای علمی و حتی استفاده هنری از بقایای حادثه برای خلق آثار ماندگار نیز مطرح است ؛ پیشنهادهایی که نشان می‌دهد نگاه به این فضا تنها در چارچوب بازسازی یک ساختمان خلاصه نمی‌شود .

وی یادآور شد : تجربه‌های گذشته نیز اهمیت ثبت چنین رویدادهایی را یادآوری می‌کند . در سال ۱۳۶۵ نیز حمله موشکی به دانشگاه شریف رخ داد ، اما آثار آن در گذر زمان از فضای دانشگاه حذف شد و نشانی از آن در حافظه شهری باقی نماند . اکنون به نظر می‌رسد مسئولان دانشگاه و برخی کارشناسان تلاش دارند این بار ، حادثه تنها در خاطره‌ها باقی نماند و به بخشی از روایت تاریخی دانشگاه و زیست‌بوم علمی کشور تبدیل شود .

گلپایگانی در پایان ضمن تشکر از پیگیری‌ها و حمایت‌های معاون اول رییس جمهور دکتر عارف و فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی از تشکیل یک کمیته مشورتی و تعاملی برای تصمیم گیری در خصوص طرح‌ها و ایجاد بناهای جدید با حفظ حافظه تاریخی جنگ همراه با برگزاری مسابقات ملی و بین المللی با همکاری دانشگاه شریف و طراحان و معماران تراز اول خبر داد .

submit comment
0 Comment

What is your opinion about this article?

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *